Går du klart igennem i radioen?

 

AAIA_wDGAAAAAQAAAAAAAAsCAAAAJDdkYzhhYzM3LTYyZTUtNDc5Ny1iYWZkLTkyNDIzYWI0MWE4OQ

Har du rømmet stemmen og styr på dit budskab, når journalisten rækker dig mikrofonen eller er i telefonen? Journalisten vil gerne lave et godt radioindslag. Men hvad er godt for dig?

 

Der er mange faldgruber og fejl, man kan begå, når journalister vil have dig i medierne. Det er risikabelt for dig selv, hvad end du repræsenterer en virksomhed, en myndighed, et politisk parti eller embede, en interesseorganisation eller noget helt andet. Der er en række ting, du kan gøre for at øge chancen for, at interviewet går godt. Her er nogle råd, der især gælder, når du skal interviewes til æteren.

Inden du siger ja til interviewet, skal du have aftalt spørgsmålene med journalisten. Det kan du læse mere om i min artikel “Er du klar til at møde pressen?”. Når det er på plads, kan du gå gå igang med at forberede dig på på interviewet.

Formulér dine budskaber og svar

1) Hav styr på dine budskaber og prioriteringer – hele tiden. Hvad er din førsteprioritet, andenprioritet og tredieprioritet. Hvad er det, du ønsker lytteren skal huske. Det er allerbedst, hvis du kan koncentrere dig om ét budskab. Find en kort, klar og let forståelig formulering af dit eller dine budskaber.

2) Formulér relevante svar på aftalte spørgsmål såvel som på andre spørgsmål, du kan forestille dig. Prøv dem af og sig dem højt for dig selv. Øv det, til det lyder godt. Har du tid til det, så prøv det af på en ven eller kollega.

3) Vælg så vidt muligt ord din målgruppe forstår, ord som de fænges og gribes af – og undgå fagudtryk.

4) Overvej lidt humor, men kun hvis det ikke bliver upassende, popsmart eller pinligt. Virker det rigtigt og naturligt, giver det derimod point.

5) Dine svar kan medføre flere, uddybende spørgsmål. Overvej hvad de kan være og forbered dig også på dem.

6) Tænk over om dine budskaber kan formuleres og serveres på en måde, der er med til at gøre journalistens historie bedre – uden at det giver bagslag for dig. Markante ord, udsagn og/eller oplysninger der måske kan virker overraskende.

7) Overvej også, hvordan du kan gentage dit hovedbudskab med andre ord på en måde, som virker naturlig og berettiget.

Engagér dig positivt

8) Svar som udgangspunkt på journalistens spørgsmål. Både dem I konkret har aftalt og dem, som virker naturlige og relevante.

9) Mangler du oplysninger til at kunne svare seriøst på et spørgsmål, som I ikke har aftalt, men som virker rimeligt og relevant, kan du eventuelt svare, at det er et godt spørgsmål, der fortjener et seriøst svar. Og det vil du rigtig gerne give og vil have mulighed for at se nærmere på det, inden du svarer. Folk har krav på og sagen fortjener et seriøst svar.

10) Får du spørgsmål, som slet ikke virker relevante og rimelige og som I ikke har aftalt, så bevar roen og sig fx, at du ikke umiddelbart kan se, at spørgsmålet er relevant, eller at du ikke er forberedt på det spørgsmål og ikke kan svare seriøst på det umiddelbart. Her kan du overveje at bruge situationen til at svare på et andet relevant spørgsmål, som journalisten ikke har stillet, men som du har forberedt dig på. I stil med… ”Men omvendt synes jeg det er tankevækkende, at …”

11) Forstår du ikke et spørgsmål eller en kommentar, så sig fx ”undskyld, jeg fangede ikke helt, hvad du mente med…”. Kom ikke med svar på et spørgsmål, du ikke forstår.

Bevar roen

12) Hvad der end sker, så bevar roen. Lad ikke dit humør, din sindstilstand og dit stemmeleje påvirke af spørgsmål eller kommentarer, du ikke bryder dig om. Vis overskud og venlighed.

13) Vær som udgangspunkt aldrig overbærende på en måde, der kan virke arrogant eller nedladende. Tal aldrig ned til lytterne.

Hvis du interviewes over telefonen, så…

14) Sørg for at der er skruet helt op for lyden

15) Sørg for at batteriet er ladet op

16) Placér dig, hvor der er mindst mulig baggrundsstøj, blæst og lignende lydgener

Stemmen og tonen er vigtig i radioen

17) Find et enerum, inden du går på, og tag tre helt dybe indåndinger. Røm dig og sig fx ”Uuuuu” højt for dig selv. Tal eventuelt for dig selv i bilen på vej dig til interviewet.

18) Vær ikke stakåndet og sig ikke for meget pr indånding. Lad din vejrtrækning komme helt nede fra maven, lad stemmen komme fra hele din krop og ikke bare fra halsen.

19) Tal højt (dog ikke skingrende højt), tydeligt og klart uden at mumle, når du er på. Tal roligt – lidt langsommere end du plejer – og aldrig for hurtigt.

20) Vær forsigtig og besindig med dit tonefald – ikke mindst det muntre – og tilpas det situationen.

…Og husk: Lytterne kan ikke se, hvis du smiler, nikker eller lignende. Men omvendt kan godt humør oftest høres på tonefaldet og dermed som regel virke positivt, så det er ikke forbudt at smile…

Rådene er ikke en universalløsning. Men de kan være en hjælp. I den sidste end må du selv vælge, hvad du gør i situationen, og hvad der er bedst for dig.

Også offentliggjort på LinkedIn