Det svenske efternavn

Foto: Christine Majul
Om Ib: Hvad er en Roslund?

 

“Sagde du Rusland?” Mit fornavn har næsten ingen problemer med. Mit efternavn skal ofte staves i en telefon, hvorimod kun én har bedt mig stave mit fornavn. Men efternavnet er også relativt sjældent her i landet. Der er kun registreret lidt over 30 personer med efternavnet Roslund i Danmark.

Hinsidan

Navnet er svensk og betyder ganske simpelt en rose lund. I Sverige er der registreret 1.305 personer med dette navn – heraf 419 i Skåne. Den måske mest kendte af dem er den svenske krimiforfatter Anders Roslund fra makkerparret Roslund & Hellström. Petra Roslund var for nogle år siden en af Europas bedste til kampsporten taekwondo. Der er et svensk aktiesselskab, der hedder Roslund & Roslund. Og der en borgerlig skånsk politiker ved navn Carl-Axel Roslund, som har siddet i det svenske parlament Riksdagen

Når mine rødder skal findes østpå, så er der en historisk forklaring på det. I første halvdel af 1800-tallet voksede befolkningen i Danmark og Sverige eksplosivt. Flere levede længere på grund af fred, kartofler og vaccine mod kopper. Det blev svært at finde arbejde til alle, så mange levede i fattigdom og nød. Økonomien var bedst vest for Øresund (i 1870 var nationalindkomsten pr. indbygger dobbelt så stor i Danmark som i Sverige). I 1870’erne og begyndelsen af 1880’erne oplevede ikke mindst København økonomisk fremgang. Derfor flyttede omkring 100.000 svenskere til Danmark i sidste halvdel af 1800-tallet. Mange af indvandrerne bosatte sig permanent – ikke mindst i Nordsjælland. Blandt indvandrerne var der en del med efternavnet Roslund. I perioden 1874-1917 flyttede 14 svenske Roslund’er til Danmark – heraf 8 til Helsingør (tjenestepiger, smedesvende, skibsbyggere og en enkelt gartnerelev).

Jeg har mit efternavn efter min far, John Roslund, som blev født og voksede op i Helsingør. Min farfar, som døde i 1961, var klejnsmed på Helsingør Værft. Hans far, der døde i 1965, var en sjællandsk husmand. Min afdøde farmor var hjemmegående husmor, og hendes far var en svensk smed på Helsingør Værft. Han døde i 1953.

Roslund rules

Du kan også støde ind i navnet Roslund andre steder i verden. I Helsinki, hovedstaden i Sveriges nordlige naboland, kan man f.eks. finde. “ROSLUND – The Best Butcher In Town”. Men Roslund er blevet spredt endnu længere. Over 700 personer med efternavnet Roslund er emigreret til USA gennem tiden. Især til staterne Massachusetts, Minnesota, Washington og Illinois.

I Spokane, Washington samt Florida, Miami er Roslund forbundet med professionelle fotografer. I Tunkhannock, Pennsylvania bærer en skole navnet (The Roslund Elementary School). Og i Washington D.C. er Bryan Roslund ansat hos Statsadvokatens for Montgomery County, dommer i United States Soccer Federation og har været formand for fodboldklubben Metropolitan Washington Soccer Referees Association (MSWSRA).

Roslund rules… i hvert fald i amerikansk fodbold..

 

Leave a Comment