Mit Bornholm

Unavngiven
Torsdag den 4. maj 1967 blev der født knap 350.000 søde babyer rundt om på kloden. En af dem kom til verden på den gamle firelængede bindingsværksbondegård Krakhøj, som er bygget i 1887 og placeret på adressen Rønnevej 43 (hjørnet mellem Rønnevej og Røvej) i Olsker på Bornholm. Moderen hed Lissy og faderen hed John. Her er en kort præsentation af min klippeklædte fødeø i Østersøen.

 

Olsker

Olsker er opkaldt efter Ols Kirke kun omkring 400 meter fra Krakhøj. Ols Kirke, som jeg er døbt i, rager 13 meter i vejret og er den højeste af Bornholms fire rundkirker. Den er bygget ca. år 1130 og opkaldt efter kongehelgen Olaf den Hellige, der faldt i slaget ved Stiklestad år 1030.

Byen er en lille gennemfartsby med mindre end 100 indbyggere. Der er ikke meget at se i byen. Men der er dog bl.a. Cabaret Bornholm (Variety Show & Night Club) på hovedgaden (Rønnevej 64) og Feriegården Soldalen på Maegaardsvej, hvor Mostballaden – Bornholms Æblemosteri også holder til.

 

Allinge-Sandvig

Er du på Nordbornholm, bør du naturligvis lægge vejen forbi Hammershus, hvis du ikke allerede har set ruinerne af den omkring 800 år gamle middelalderborg.

Ellers kan du fra Olsker bare fortsætte mod nordøst ad Rønnevej og komme til byen Allinge, der er vokset sammen med den lidt mere nordlige by Sandvig. Allinge-Sandvig er en dejlig by ved den klippeklædte kyst ud til Østersøen. Den har flere gode hoteller og spisesteder – ikke mindst Allinge Røgeri. Lidt op ad Pilegade finder man den gamle kirkegård med udsigt til havet. Her ligger min mor Lissy og moster Elly begravet. Fra havnen kan man desuden tage færgen til den hyggelige svenske kystby Simrishamn.

 

Gudhjem

Drager du sydøst på langs kysten fra Allinge-Sandvig kommer du til Gudhjem, der ligger ned ad klippesiden mod Østersøen med maleriske huse og gadebilleder. Få kilometer før du når til byen, kommer du forbi Bornholms Kunstmuseum, der er et besøg værd. Men for mig har Gudhjem altid været turen ned ad den skrånende Brøddegade til havnen med færgen til Christiansø og ikke mindst til Gudhjem Røgeri.

 

Svaneke

På turen endnu længere ned langs kystlinjen mod sydøst, kommer du til Svaneke, som er en handelsby med masser af spændende butikker og værksteder med keramik, smykker og kunsthåndværk. Der er også en del hoteller og spisesteder som f.eks. Røgeriet i Svaneke og Svaneke Bryghus. Sidstnævnte er også et kendt bryggeri, som du mange steder i hele Danmark kan købe gode øl fra. Blandt de gode butikker er min kusine Mariannes Havnesmedjen på Henrik Hansensgade med udsigt til Østersøen. Her kan du finde mærkevaretøj, badetøj, ravsmykker, gaveartikler, flaskeskibe og meget andet godt.

Knap to kilometer inde i land vest for Svaneke finder man Joboland Brændesgårdshaven – en forlystelsespark med bl.a. vandrutsjebaner, svævebane, klatreland og minigolf og en dyrepark med bl.a. aber, lamaer, mangusta og kænguruer. Et godt sted for børnefamilier.

 

Nexø

Kør en god bid længere sydpå langs kysten, så kommer du til Bornholms næststørste by Nexø som er præget af den store fiskerihavn. Bymidten er desværre ikke så idyllisk som i Svaneke, Gudhjem og Allinge-Sandvig. Det skyldes, at Nexø ligesom Bornholms største by, Rønne, blev udsat for kraftige russiske bombardementer, da tyskerne ikke ville overgive sig i slutningen af 2. verdenskrig.

Byen har dog mange butikker, spisesteder og muligheder for overnatning – ikke mindst omkring Torvet og ned mod havnen. Et lille stykke fra Torvet, på hjørnet af Grønnegade og Havnegade, ligge er lille hus, jeg som barn ofte var på ferie i. Her boede min moster Elly i mange år.

I Ferskesøstræde i byens sydlige ender finder man forfatteren Martin Andersen Nexøs mindestue. Og fortsætter man længere endnu sydpå kommer du forbi Balka Strand, hvor jeg som barn ofte tumlede rundt i sand og vand. Et lille stykke før klippeøen klitteklædte sydspids, Dueodde, finder man den lille by Snogebæk, hvor man bl.a. kan få en dejlig økologisk lækkerbisken hos Boisens Is.

 

Åkirkeby og midten af øen

Tager man fra Nexø til Rønne, så kører man normalt gennem byen Åkirkeby, der er opkaldt efter øens ældste kirke Aa Kirke og som ofte kaldes Blomsterbyen grundet den årligt tilbagevendende blomsterfestival. Byen er den største af de af Bornholms byer, som ikke ligger ud til havet. Syd for byen ligger oplevelsescenteret NaturBornholm. Og nord for byen finder kommer du til Danmarks trediestørste skov Almindingen med bl.a. Ekkodalen, Rokkestenen og stentårnet Rytterknægten (øens højeste punkt).

 

Rønne

Bornholms ”hovedstad, øens største by, er Rønne, hvor der er færgesejlads til og fra Ystad, som bornholmertoget fra København kører til. Mine sidste barndomsbesøg til Bornholm gik hertil efter, at min moster flyttede hertil. Rønne har ikke helt den idyl, der præger byer som Gudhjem, Svaneke og Allinge. Men den har også sine charmerende sider som Store Torv og gågaden. Og der er flere muligheder for indkøb og kulturliv.

Du kan få mere at vide på hos bl.a. Destination Bornholm eller Bornholmerguiden. Øen er et besøg værd, hvad end man vil se klippeklædte kyster og anderledes dansk natur, nyde solen ved Dueodde og Balka Strand eller opleve noget sjovt på steder som Joboland og Almindingen.