Rolig, klar og ærlig besked

AAIA_wDGAAAAAQAAAAAAAA2zAAAAJDFjYjk1YmJkLWU1NGMtNDNkYi04ODg4LWRjMTE3ZGYzOGQ2Mg

KOMMENTAR: Svensk råd: Når en organisation skal ud i medierne på et pressemøde i en krisesituation, så skal I fortælle: * Jeres budskab * Hvad I ved * Hvad I (endnu) ikke ved * Hvordan I vil gribe situationen an * Hvad I vil opnå

 

Fredag eftermiddag den 7. april kørte en lastbil ind på gågaden Drottninggatan i det centrale Stockholm, dræbte fire mennesker og skadede 15 andre. Det svenske politis nationale operative afdeling (NOA) blev indsat og på pressemøderne var det afdelingens chef Stefan Hector, der med stor ro, åbenhed og tydelighed fik genskabt roen i befolkningen midt i al angsten og sorgen. Hans kommunikationsindsats blev rost af politikere, kommentatorer og utallige borgere på de sociale medier.

Roen og klarheden gik igen, da han onsdag formiddag i denne uge stod på talerstolen i Moltkes Palæ i København foran omkring 150 mennesker, der til daglig arbejder med krisekommunikation i statslige myndigheder i Danmark, Sverige, Norge og Finland. Her var de samlet til Nordic Crisis Communication Conference, som Beredskabsstyrelsen var vært for og som jeg deltog i som kommunikations- og presseansvarlig i Beredskabsforbundet.

Stefan Hector fortalte om sin indsats ved terrorhændelsen og sagde bl.a. at det er vigtigt for en myndighed at integrere kommunikation i kernen af krisehåndtering. Og han slog fast, at når en organisation skal ud i medierne på et pressemøde i en krisesituation, så skal I fortælle:

  • Jeres budskab
  • Hvad I ved
  • Hvad I (endnu) ikke ved
  • Hvordan I vil gribe situationen an
  • Hvad I vil opnå

Alle – myndigheder, organisationer og virksomheder – vil have godt af at huske de fem punkter.

Jeg finder især det tredje punkt interessant. Jeg tror nemlig, det afholder mange fra overhovedet at melde noget ud, når der er noget, de ikke ved. Men melder man intet ud, risikerer man at overlade scenen til andres spekulationer, fordrejninger og vildledende oplysninger. Så er det som regel langt bedre, at kompetente og relevante autoriteter fortæller, hvad de ved og hvad de ikke ved, hvad de vil gøre osv.

Det er langt bedre med rolig, klar og frem for alt ærlig besked.

PS: Tak til arrangørerne – Beredskabsstyrelsen, Myndigheten för samhällsskydd og beredskap (MSB), Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Prime Ministers Office Finland – for en på rigtig mange måder god konference

Også offentliggjort på LinkedIn

About Author

ibroslunddk
Journalist og kommunikationskonsulent